Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Blog

Kennis en innovatie door de markt

afbeelding van Ulko Stoll

 
 
Naast teelt technisch de boel op orde hebben en de afzet voor elkaar hebben zijn kennis en innovatie de belangrijkste speerpunten voor de tuinbouwbedrijven die ook over tien jaar nog willen bestaan. En juist bij kennis en innovatie is de afgelopen jaren veel veranderd.
 
Het automatisme om kennis en innovatie te financieren vanuit het collectief is verdwenen. De productschappen zijn weg en het ministerie van landbouw is opgenomen in economische zaken. De geldstromen van het ministerie lopen via de topsectoren route en de geldstromen vanuit het productschap zijn opgedroogd. Bij een negatief wereld beeld zou de conclusie kunnen zijn dat daarmee kennis en innovatie is gestopt. Nu staan de meeste ondernemers positief in het leven en ik voel me sterk aangetrokken tot deze levenshouding. Ik denk dat kennis en innovatie nu door de markt wordt opgepakt. En dat denk ik niet alleen dat zie ik ook.
 
Afgelopen tijd heb ik een aantal gesprekken gehad met toeleveranciers die allemaal energie en geld stoppen in kennis en innovatie voor de tuinbouw. En ze zijn allemaal bereid om deze kennis te delen met hun klanten en potentiele nieuwe klanten. En nog mooier ze willen ook heel erg graag aanhaken bij initiatieven van telers. Een fantastische situatie waarbij er een nieuwe energie ontstaat van markt gedreven kennis ontwikkeling. Daarbij zoeken ze allemaal een platform dat ze kunnen gebruiken om de resultaten van kennis ontwikkeling over te brengen. Maar dan wel eenduidig.
 
Kansen voor LTO als LTO in staat is om het drie regio gedoe aan de kant te zetten en niet als allesweter te opereren. Opereren op basis van markteisen en marktkansen. Opereren net als een echte ondernemer.
 
 
Niels Zuurbier