Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws Subscribe to Nieuws

Innovatiedilemma supermarkt en teler

Er is een ingewikkeld spel aan de gang tussen teler en supermarkt. Supermarkten zoeken vernieuwing en telers zijn bezig met vernieuwing. Het zou logisch zijn als deze vernieuwing op elkaar zou sluiten en als leverancier en afnemer met elkaar afspraken zouden maken over de vorm van de vernieuwing. Helaas blijken de wensen vanuit de supermarkten niet omgezet te kunnen worden in zekerheden voor de teler. Dit is de strekking van het symposium dat op afgelopen november tijdens de Tuinbouw Relatiedagen in Venray werd gehouden.
 
Vertrouwen

afbeelding van Ulko Stoll

Niels Zuurbier nieuwe voorzitter vakgroep Vollegrondsgroente

Niels Zuurbier is benoemd als nieuwe voorzitter van de vakgroep Vollegrondsgroente. 
Zuurbier is sinds acht jaar voorzitter van de vakgroep vollegrondsgroente van LTO Noord. Met de opzet van een nieuw LTO Nederland kwam het voorzitterschap vacant. Zuurbier is van mening dat de vollegrondsgroentesector een eigen positie heeft en wil zich daar voor inzetten.
Zuurbier heeft waardering voor het ondernemerschap in de vollegrondsgroente en wil zo veel mogelijk aansluiten bij de energie die er in de sector is. 
 

afbeelding van Ulko Stoll

Met gebundelde krachten ziek en plaag te lijf

Van Iperen en Agrifirm Plant presenteerden gezamenlijk tijdens de spruitkoolavond, van Vollegrondsgroente.net, de laatste ‘ins and outs’ rondom gewasbescherming in de spruitkool. Met resultaten uit de onderzoeken van onder meer het spruitkoolplatform, ervaringen vanuit Engeland en eigen land werden de telers geïnformeerd.
 
Koolmot

afbeelding van Ulko Stoll

Onbeperkt groeien

De ontwikkeling van teler naar ondernemer gaat niet in een geleidelijke schaal. De plantaardige sector in Nederland heeft de afgelopen jaren een aantal ontwikkelingen doorgemaakt waarvan groei de meest kenmerkende is. Door een focus op kostprijsbeheersing zijn teeltbedrijven gegroeid. Dat betekent dat de ondernemer die zijn kracht vindt in het feit dat hij de teelt uitmuntend beheerst, ook andere vaardigheden moet ontwikkelen.
 
Groei stopt niet

afbeelding van Ulko Stoll

Driftbeperking door middel van uitvloeier

De ontmoeting tussen wetenschap en landbouwpraktijk laat regelmatig mooie oplossingen zien. Uitvloeier Squall is één van die mooie oplossingen. De toepassing van Squall is een toevoeging door de teler aan gewasbeschermingsmiddelen zodat de effectiviteit van de middelen toeneemt.. Squall is het resultaat van een Europees project waarin gezocht werd naar in water oplosbare polymeren. Met name voor rechtopstaande gewassen met een dikke waslaag zoals prei is Squall een waardevolle toevoeging.
 
Serieuze partijen

afbeelding van Ulko Stoll

Gedreven Netwerker / Adviseur Vollegrondsgroente

Delphy en ‘v/d Grond’ gaan samen werken aan kennisontwikkeling en kennisuitwisseling voor de Vollegrondsgroentesector. Daarbij wordt er gezocht naar een sectorspecialist die nieuwe activiteiten voor de Vollegrondsgroentesector ontwikkeld, adviseert aan ondernemers en tot rendement brengt.
Daarom zoeken Delphy en ‘v/d Grond’ gezamenlijk naar een
Gedreven Netwerker /   Adviseur Vollegrondsgroente.
 
Taken:

afbeelding van Ulko Stoll

Bewaren van zachtfruit

De laatste 10 tot 15 jaar is de agrologistieke keten van teler naar consument danig op z’n kop gezet. Het aantal telers nam af, veilingen verloren hun centrale logistieke positie. De grotere telers gingen in de eindverpakking oogsten en direct aan de handel afleveren. Verder gelegen gebieden werden beleverd. De weg van teler naar de steeds veeleisender consument werd eerder langer dan korter.
 

afbeelding van Ulko Stoll

Testen op Suzuki fruitvlieg

Aan het zachtfruit zelf zelf niet altijd worden gezien of er larven in de vrucht zitten. En dat kan schade doen voor de afzet. Er is een relatief eenvoudige manier om zelf te onderzoeken of zachtfruit besmet is met fruitvlieg

afbeelding van Ulko Stoll

‘Lokken & doden-strategie’ remt voortplanting suzukifruitvlieg

Uit onderzoek van Wageningen Plant Research blijkt dat een nieuwe insecten-dodende schimmel de voortplanting van jonge suzuki-fruitvliegen zeer effectief remt. Vier weken na het loslaten van jonge fruitvliegen in kooien met blauwe bessen die met de schimmel waren besmet, bleek de voortplanting van de fruitvlieg bijna volledig te worden geremd. In 2017 wordt de werking van deze insecten-dodende schimmel via een ‘lokken en doden-strategie’ in de praktijk verder getoetst.
 
In onbeschadigd fruit

afbeelding van Ulko Stoll

Asperges planten met nuttige toevoeging

Sinds dit seizoen zijn de asperge-plantmachines van drie loonwerkers geüpdatet. Voorzien van de nieuwste technieken en mogelijkheden, kunnen loonbedrijf Seelen, Werktuigcoöperatie de Kempen en loonbedrijf Ad Buijs vanaf dit seizoen DCM VIVISOL® in één werkgang toedienen bij het planten van asperges.
 
 

afbeelding van Ulko Stoll

Pagina's