Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Larsson RZ, voor een hoog teeltrendement

afbeelding van Ulko Stoll

Afgelopen twee jaar heeft Larsson RZ in de ringproeven gestaan in Nederland. In 2018 zijn ook grotere proeven gedaan bij diverse telers in Nederland en België. In de jaren vooraf hebben we bij Rijk Zwaan al heel wat ervaring opgedaan met interne proeven. We zijn klaar voor de verkoop!
 
De afgelopen jaren hebben we gezien dat Larsson een zwaar scherm geeft dat relatief makkelijk te schonen is. Dit resulteert in een hoog oogstrendement. Wat opvalt is dat het gewicht van de broccoli ook werkelijk in het scherm zit, vanwege de zeer gesloten roos. Het opgerichte gewas van Larsson maakt de oogst gemakkelijker. Bovendien voorkomt een opgerichte bladstand dat schermen bedekt worden, waardoor kwaliteitsverlies kan ontstaan.
 
Handelskanaal
Met de kwaliteit van deze broccoli zit het goed. Larsson is weinig gevoelig voor doorwas, Alternaria en schermrot. Hij houdt een mooie frisgroene kleur met een fijne knop. Ook na de oogst weten we dat de bewaring in de koelcel en houdbaarheid in de handelsketen geen probleem zal opleveren. Larsson blijft lang vast en groen in het handelskanaal.
 
“Vanwege het ontbreken van doorwas en kattenogen, twee tot drie keer hoger
arbeidsrendement bij het verpakken.”
 
Ervaringen
Bij navraag naar ervaringen van diverse telers, reageerde Arnold Hendrickx uit Ossendrecht: “Larsson heeft op mijn zandgronden prima voldaan, ook in dit hete jaar.” Dominiek Degraeve te Passendale uit België benoemde een ander aspect. “In de kritieke periode deze zomer, gaf Larsson vanwege het ontbreken van doorwas en kattenogen, twee tot drie keer hoger arbeidsrendement bij het verpakken.” Ook in de bioteelt is Larsson afgelopen seizoen gebruikt. Reinder de Jong uit Pietersbierum stelt; “Hij is best bevallen, heel zwaar en 95 procent geoogst dit jaar.”
 
“Larsson heeft op mijn zandgronden prima voldaan, ook in dit hete jaar.”
 
Stikstof
Een punt van bijzondere aandacht is de bemesting. Wat voor de teler positief uitvalt, is dat Larsson met minder stikstof toe kan dan de meest gebruikte standaardrassen. Sterker nog, hij presteert beter onder wat stikstofarmere omstandigheden, waarbij de voeding meer in balans is. Uw bemestingsstrategie bespreken wij graag met u komend teeltseizoen.