Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Seeds meets Technology blijft groeien

afbeelding van Ulko Stoll

Van 26 tot 28 september zal alweer de vierde editie van Seed meets Technology plaats vinden in Zwaagdijk. Het evenement bestaat uit een beurs met demonstraties en proefvelden, en is geheel gefocust op de zaadwereld. Op dit moment zijn er 45 deelnemers, waarvan veel nieuwe bedrijven dit jaar hun intrede zullen doen. Ook het aantal deelnemende zaadbedrijven is uitgebreid. De organisatie blijft het evenement ontwikkelen en ook dit jaar wordt er gezorgd voor een kwalitatief hoogwaardig programma. Het evenement verwerft meer en meer publiciteit, wat resulteert in de komst van bezoekers van over de hele wereld. 
 
Het programma
Het programma van dit jaar bestaat uit 4 informatieve symposia en diverse bijeenkomsten die worden georganiseerd door de deelnemers.
 
Symposium Phenotyping outside
Phenotyping op het veld staat momenteel nog geheel in de kinderschoenen. Drones kunnen veel data verzamelen, maar wat je met data doen in de praktijk? Tijdens dit symposium wordt inzicht gegeven in de stand van zaken en wordt toelichting gegeven op nieuwe ontwikkelingen die bruikbaar zijn voor de zaadindustrie. Bert Rijk (Aurea Imaging) gaat het hebben over de nieuwste technieken met betrekking tot drones en toepassingen daarvan in de praktijk. Bas van Eerdt (Phenokey) zal uitleggen hoe digitale gegevens omgezet kunnen worden in bruikbare data. Lammert Kooijsta (WUR) zal aandacht besteden aan praktische aspecten van drone acquisitie en de interpretatie van drone data.
 
Symposium Seed Space – Creating space for smart and sustainable solutions
De uitdagingen van de hedendaagse landbouw zijn talrijk. De groeiende behoefte aan plaagdierenbestijding, complex resistentiebeheer, de steeds hogere druk op (chemische) controles en maximale residuen stijgen. Om deze uitdagingen tegemoet te komen, kunnen zaadbehandelingen uitkomst bieden. Rob Pronk (Incotec) zal informatie verstrekken over de uitdagingen van de moderne landbouw en de manier om deze uitdagingen aan te pakken.
 
Symposium ‘Innovations in vertical farming and hydroponics all over the world – and the possibilities in the Netherlands’
Een belangrijk thema tijdens Seed meets Technology is het fenomeen vertical farming, wat op dit moment trending topic is. Speciaal om de ontwikkelingen binnen deze wereld toe te lichten, heeft de organisatie een viertal sprekers gevraagd een lezing te houden. Deze lezingen vinden plaats op woensdag 27 september om 13:30 uur.
Jasper den Besten van Hogeschool HAS Den Bosch zal van start gaan met de filosofie en gedachtegang achter vertical farming. Daarna zal Marc Kreuger van Here, There & Everywhere (onderdeel van Priva) uitleggen hoe de combinatie van technische expertise en plantkunde vertical farming naar het volgende niveau kan tillen. Jan van Kuijk en Paul Gubbels van Enza Zaden zullen aansluitend vertellen over rassen in sla op water, waarna Matthijs Blind van Proeftuin Zwaagdijk afsluit met een lezing over inhoudsstoffen en ziekten/plagen in de teelt op water.
Na afloop kan men meelopen in een rondgang langs de waterteelt proeven. Bezoekers kunnen hier onder andere proeven van Botman Hydroponics, Industrial Product Solutions en Enza bezichtigen.
Symposium Salinization of arable farming
Een nieuw thema dit jaar is verzilting, een probleem wat een steeds grotere rol gaat spelen in de landbouw. Honderden miljoenen hectare wereldwijd worden beschouwd als te zout om daar gebruikelijke gewassen te laten groeien. Klimaatverandering speelt daar een rol in: met meer aanhoudende droogte en versnelde stijging van de zeespiegel, wordt verwacht dat de aantallen hectares snel groeien.
Donderdag 28 september zal er een symposium georganiseerd worden over dit onderwerp. Professor Pier Vellinga van Wageningen University trapt af met een lezing over de mogelijkheden van selectie en veredeling van zouttolerante gewassen. Wat zijn de knelpunten en hoe zit het met bevruchting en bodemstructuur? Daarnaast zal Arjen de Vos van Salt Farm Texel een lezing houden over hun openluchtlab, ontwikkelt om snel soorten gewassen te screenen. De derde spreker is Klaas Smits, eigenaar van New Style Potato. Hij heeft de eerste officiële zouttolerante aardappel op de markt en verteld over welke kansen hij ziet in een zouttolerant gewas op de markt.
 
Naast de 4 symposia zullen de bedrijven BLV Licht- und Vakuumtechnik, SeQso, Optomachines, 30MHz en Letsgrow.com een meeting organiseren specifiek over eigen producten en dienstverlening. Ook zullen er diverse demonstraties plaats vinden op de beursvloer.
 
Bezoek de website www.seedmeetstechnology.com voor meer informatie over het programma. Wilt u een symposium of bijeenkomst volgen? Meldt u dan aan via de website zodat u verzekerd bent van een plekje.
 
Vegetable Trials
De deelnemende zaadbedrijven aan de Vegetable Trials zijn Enza Zaden, Takii Europe, ABZ Seeds, Prudac, Ergon International, Wing Seed en SAKATA. Er is elke dag twee keer de mogelijkheid om een rondgang te volgen. Hierbij zullende de deelnemende partners hun rassen toelichten. De rondgang is inclusief de hydroponics velden en het platform van Sakata.
Een bezoek aan Seed meets Technology is gratis, registreer u vooraf via www.seedmeetstechnology.com