Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Blog

Tuinder en spuitlicentie

afbeelding van Ulko Stoll

Het geeft toch te denken dat iedere keer als er een maatschappelijke discussie over gewasbeschermingsmiddelen plaats vindt, de agrarische sector in de verdediging schiet. De standaard reactie is er één van verdediging in de vorm van “we zijn verstandig en het gaat over minimale hoeveelheden en uitlaatgassen zijn erger”. Een defensieve aanpak die geen enkele impact heeft. En daar komt bij dat zodra je in de verdediging schiet je niet meer in staat bent om de nuances uit te leggen. En dan kunnen we niet meer uit te legen welke dingen goed gaan en welke voorgang we maken.
 
Als ingewijden weten we allemaal dat we een constructief verhaal hebben. Immers gewasbeschermingsmiddelen gebruik is voorbehouden aan personen met een opleiding. We kennen toch de spuitlicentie? Ieder gebruiker moet opgeleid zijn en moet zich jaarlijks laten scholen om 4-jaarlijks een verlenging te kunnen krijgen. En dat is een opleiding niet alleen op de chemische aspecten maar juist scholing in geïntegreerde teeltsystemen.
Scholing gegeven door goed opgeleide cursusleiders met programma’s die goedgekeurd zijn door een club van deskundigen. En scholing met een grote mate aan interactie.
 
Dit is een procedure die onder andere zijn gelijke kent in de medische wereld. Ook geneeskundigen moeten 4 jaarlijks verplichte opleiding volgen en echt hun best doen om in het register te blijven.
We moeten toch in staat zijn om duidelijk te maken dat we verplichte opleidingen volgen om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. De toepassers van gewasbeschermingsmiddelen zijn geregistreerde toepassers met een gedegen opleiding die jaarlijks gevolgd wordt.
 
 
Ulko Stoll