Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws Subscribe to Nieuws

Kennistrip: Bodem en teelt vanuit de onderzoekskeuken

Hoe kan wetenschappelijke kennis gebruikt worden om meer inzicht te krijgen in de dynamiek van het bodemleven? En hoe is deze kennis van nut voor de land- en tuinbouw?  Wat is de relatie tussen bodemkwaliteit en teeltopbrengst? Kunnen groenbemesters de bodemdiversiteit veranderen?

afbeelding van Erna Steenhuis

In 2020 nieuwe start rassenproeven bloemkool

Op 3 december vond de jaarlijkse bloemkoolevaluatie plaats bij Beekenkamp Plants in Lutjebroek. Tijdens deze middag is het teeltjaar 2019 geevalueerd en is de nieuwe opzet van de rassenproef voor 2020 gepresenteerd door Karsten Rienstra van Bayer.

afbeelding van Erna Steenhuis

Geslaagde bloemkool- broccoli contactdag 2019

Op vrijdag 29 november vond de vierde editie plaats van de contactdag voor bloemkool- en broccolitelers bij René Verdonk. Ruim 200 standhouders en telers kwamen deze dag naar Wervershoof. 
 
Nieuw was dit jaar het kenniscafé, waar Gera van Os, lector bodem bij Hogeschool Aeres, een lezing hield over het verleden, het heden en de toekomst van de bodem. Ruim 60 telers namen deel aan deze bijeenkomst. 
 

afbeelding van Erna Steenhuis

Spruiten collectief de basis voor ontwikkeling van nieuwe kennis

De spruitensector kent een historie van collectieve samenwerking. De CTS was de eerste telersvereniging die gezamenlijk werkte aan schoning en verpakken van groentegewassen. Het was de voorzitter van de toenmalige spruitencommissie die namens de spruitentelers contact zocht met de minister van landbouw om namens het collectief te werken aan een toelating voor daconil. Met spruiten vooruit staken de gezamenlijk spruitentelers de handen uit de mouwen om aandacht te genereren voor spruiten bij de consument. 
 
 
Nieuwe collectiviteit

afbeelding van Ulko Stoll

Broccolitelers sluiten seizoen af met evaluatie

Op woensdag 20 december kwamen zo'n 35 telers, zaadbedrijven en toeleveranciers bijeen bij Plantenkwekerij Gitzels voor de seizoensvaluatie broccoli.

afbeelding van Erna Steenhuis

Oxin Growers nieuwe naam gefuseerde telerscoöperaties Best of Four en Van Nature

Dinsdagavond 3 december hebben Best of Four en Van Nature de naam en het logo van hun nieuwe telerscoöperatie gepresenteerd aan de leden. De feestelijke onthulling vond plaats tijdens de eerste gezamenlijke algemene ledenvergadering in Kamerik. Per 1 januari 2020 is Oxin Growers een van de grotere telerscoöperaties van Nederland. Met een solide organisatie en een stevige positie binnen de sector biedt Oxin Growers alle ruimte voor groei.

afbeelding van Ulko Stoll

Nieuwe luizenmiddel Closer laat direct zijn waarde zien in de praktijk in kool

Goed nieuws voor de koolteler: Er is nu eens een keer geen verbod, maar een nieuwe toelating voor gewasbescherming in de kool. Gewasbeschermingsmiddelenfabrikant Corteva heeft officiële toestemming vanuit het CTGB om het product Closer op de markt te brengen in sluitkool, spruiten, broccoli en bladkool.

afbeelding van Erna Steenhuis

Knolselderij Merga RZ maakt beloften waar

Vorig jaar introduceerde groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan Merga RZ. In 2019 heeft deze knolselderij in de praktijk de beloften waargemaakt. Hij is productief, heeft een mooie knol en is sterk tegen schot en bladvlekken. Voor biotelers is dat laatste een groot voordeel.
 

afbeelding van Ulko Stoll

Vollegrondsgroentenet tekent deelname Smart Farming NHN

Erna Steenhuis ondertekent namens Vollegrondsgroente.net. Ook Proeftuin Zwaagdijk behoort tot de deelnemende partijen.

GreenPort Smart Farming Noord-Holland Noord is officieel van start gegaan. De GreenPort wil dienen als data- en kennisplatform voor implementatie van smart farming in de praktijk. Samenwerking is daarbij het sleutelwoord.

afbeelding van Erna Steenhuis

Informatie driftreductie met Hardi Twin Force op bloemkool- broccoli contactdag

Hardi Twin Force

Op de jaarlijkse bloemkool- broccoli contactdag, op 29 november aanstaande, kunt u bij Homburg Holland informatie krijgen over de Hardi Twin Force. Deze techniek maakt 99 % driftreductie mogelijk, daarbij gebruik te blijven maken van 75% doppen voor een effectieve bespuiting.  

afbeelding van Erna Steenhuis

Pagina's