Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Aardbeiendag

afbeelding van Ulko Stoll

De aardbeiendag voor het tiende jaar in Den Bosch. Dat is niet zomaar een jubileum maar ook een prestatie voor de aardbeiensector. Geen enkele andere teelt kent een gerichte gewasdag met een levensduur van meer dan 10 jaar. En de aardbeiendag laat ieder jaar weer zien dat het mogelijk is niet alleen een dag te organiseren maar ook om ieder jaar een stapje extra te doen. En die extra's zitten niet in luxere hapjes of groter bloemboeketten, die extra's zitten in inhoud. En dat wordt gewaardeerd. Ongeveer 650 bezoekers laten zien dat de aardbeiendag de ontmoetingsplek is voor de aardbeiensector.
 
Verdiepeing
Dit jaar is de keuze gemaakt om te starten en te eindigen met plenaire sessies en tussentijds drie sub-sessies te houden. De sub-sessies werden voor en na de lunch herhaald zodat bezoekers in ieder geval twee sub-sessies konden bezoeken. Het resultaat is dat er meer verdieping ontstaat omdat in de sub-sessies logischerwijs luisteraars zitten die geïnteresseerd zijn in betreffend onderwerp. Dat betekent automatisch minder bezoekers en daarmee ontstaat meer ruimte voor vragen. De reacties op deze opzet waren positief en is zeker een stap vooruit voor de aardbeiendag.
 
Kennisniveau
Naast de lezingen is natuurlijk het beursplein van groot belang. Zeker om te netwerken maar ook om de ontwikkelingen en noviteiten van de bedrijven te zien en te bespreken. Het beursplein biedt daar uitgebreid de ruimte voor. En het profiel van de bezoekers volgt de lijn van afgelopen jaren. Niet alleen bedrijfshoofden bezoeken de aardbeiendag, de aardbeiendag is een dag voor de mensen op sleutelposities in het aardbeienbedrijf. Dat verklaart ook de toename van de bezoekers. Ondanks dat er minder aardbeienbedrijven zijn, zijn er meer mensen met een hoog kennisniveau op de aardbeibedrijven. En deze bezoeken de aardbeiendag zo blijkt.
 
                                                                                                    
 
Robot
Belangrijkste innovatie is natuurlijk de robot van Octinion. Filmpjes van robotarmpjes die aardbeien plukken circuleren al lang op internet maar de insteek die Octinion met de aardbeienrobot Rubion kiest is niet alleen op techniek gebaseerd. Laura Guillaume van Octinion benadrukt de kritische prestatie indicatoren waar de Rubion op moet presteren: kwaliteit en efficiency. Niet het aantal aardbeien dat in een uur geplukt wordt is belangrijk maar het aantal goede aardbeien. En daar hoort ook bij de goede aardbeien die niet geplukt worden. Guillaume liet duidelijk merken dat efficiency en kostenbeheersing essentieel onderdeel is voor de ontwikkeling van een robot. Tekenend daarvoor is de opmerking Capex versus Opex. Financieel jargon voor investering t.o.v. operationele kosten. Een robot vraagt een  vroegtijdige investering die leidt tot lagere operationele kosten van arbeid. Een benadering die het een en ander vraagt van de financieringsbehoefte en van de bedrijfsvoering op een aardbeienbedrijf. Daarbij is ook van belang dat Guillaume de Rubion presenteert als platform waarmee meerdere handelingen kunnen worden uitgevoerd. Implementatie van een robot blijkt meer dan alleen automatiseren van arbeid.
 
Jaarrond
Een andere constatering is de nadruk op jaarrond telen. Uiteraard in de context van duurzaamheid. Jaarrond telen is uiteraard afhankelijk van beschikbare techniek vooral in de vorm van belichting. Dat was ook uitgebreid te zien op het beursplein. Veel nadrukkelijker was het belang van planten en planttypen. De sub-sessie over rassen liet duidelijk zien dat ontwikkelen van rassen voor jaarrond teeltsystemen steeds meer een leidend thema zijn. Daarbij is sturing van planten door verschillende vormen van trayplanten een belangrijke basis. Een ras in combinatie met de juiste plant wordt dan de basis voor een teelt in een bepaalde periode. Planning van productie is essentieel. Opvallend daarbij is de opmerking van Jos Aben dat de Limgroup gestopt is met veredelen van doordragers. Doordragers laten zich te lastig plannen.
 
 
De aardbeiendag is meer dan een kennisdag voor aardbeientelers. De netwerkmogelijkheid is belangrijk maar het is ook een dag waar de stand van zaken in de aardbeiensector te voelen en te bespreken is. En de aarbeiensector blijkt vol met ideeën en innovaties. Dat laten de onderwerpen zien maar zeker ook de bezoekers. Het flinke aantal jonge bezoekers zorgt er voor dat er een kans is voor nieuwe ideeën en enthousiaste mensen.