Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Boerenrassendemo peen

afbeelding van Ulko Stoll

Eén van de onderwerpen die in de peenacademie regelmatig naar voren komen is het tegenvallende opkomstpercentage van de zaden. In vergelijking met bieten en uien loopt het opkomstpercentage van peen achter en is nogal wisselend. De leden van de peenacademie zijn vorig jaar door Bejo bijgepraat over het complexe vermeerderingsproces en zijn zich daardoor bewust geworden van de gevoeligheid van wortelzaad. 
 
Inzicht
Toch is er behoefte aan meer inzicht in de omstandigheden en het type zaad dat leidt tot een optimale opkomst. Aan dat inzicht wordt dit jaar gewerkt door een monster van een aantal partijen zaad van leden van de peenacademie uit te zetten op het onderzoeksveld peen in Rutten (N.O.P.). Daarnaast worden delen van de monsters getest in een laboratorium op kiemkracht en kiemenergie. De laboratoriumuitslag wordt dan vergeleken met de tellingen op het onderzoeksveld. 
 
Informatiebron
Op het onderzoeksveld liggen ook een aantal rassen die in de praktijk gebruikt worden. Deze rassen zijn juist op het onderzoeksveld onder gelijke omstandigheden goed met elkaar te vergelijken. Dat levert een basisinformatie op voor beslissingen. Uiteraard moeten de resultaten van het onderzoeksveld vergeleken worden met de eigen situatie. Het onderzoeksveld is daarmee een interessante informatiebron. Nieuwkomer Carosem heeft een aantal rassen in gebracht die ook vergeleken worden met de rassen door de praktijk ingebracht. 
 
De open dag op 7 oktober biedt een mooie gelegenheid om de rassen te vergelijken en de resulaten van de opkomstdemo vanuit de peenacademie te bespreken.
Aanmelden