Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Hein Molenkamp neemt afscheid

afbeelding van Ulko Stoll

Spruitkool en uien, de twee gewassen die centraal staan in dit artikel en in de loopbaan van Hein Molenkamp. Na 37 jaar stapt deze vertegenwoordiger uit de wereld van de telers en de veredeling. Hij gaat met pensioen. De basis voor een vruchtbare samenwerking met zijn klanten: expertise, empathie hebben en verantwoorde keuzes bieden aan telers.
In de afgelopen 37 jaar is er veel veranderd in het produceren van groenten en andere gewassen. Bedrijven werden steeds groter, de machines steeds beter. En de huidige rassen zijn zo goed dat met minder hectare nog net zoveel geproduceerd kan worden als vroeger. Hein: “Tegenwoordig produceert 20% van de telers 80% van het product. Het werk is intensiever en meer specialistisch.” 
 
Spruitkoolrassen ontwikkelen
Een belangrijke ontwikkeling is zorgen dat nieuwe rassen meer resistenties in zich hebben. Dit geldt voor uien en uiteraard ook voor spruitkool. Hein: “In de toekomst is bemesting en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen steeds minder toegestaan. Ook moeten spruiten straks zo aan de steel groeien dat ze volautomatisch kunnen worden geoogst om de kostprijs te beheersen. Personeel is steeds moeilijker te krijgen voor oogstwerkzaamheden. Maar de producten moeten voor de consument wel aan allerlei criteria blijven voldoen, zoals smaak en beschikbaarheid. Een uitdaging voor de veredelaar, teler en teeltbegeleiders.” Als specialist in spruitkool loopt Hein mee met de veredelaar om succesvolle rassen voor de markt te ontwikkelen en te testen in de praktijk. Dat is een langdurig proces van wel 15 jaar tot een nieuwe introductie. Als bezitter van de Gouden Spruit voor zijn bijdrage aan de spruitkoolteelt in Nederland een passende uitdaging. “Dat ik het resultaat van dit veredelingsproces niet meer van dichtbij meemaak, vind ik wel jammer.”
 
Samen succesvol
Wat niet is veranderd in de jaren is Heins gedrevenheid. “Het mooiste van mijn vak blijft de ontwikkeling van zaad naar oogst. Dat bekoort me elk jaar weer. Mijn doel als vertegenwoordiger is dan ook om samen met de telers het beste uit het gewas te halen met een maximaal rendement. Netwerker en promotor zijn misschien betere omschrijvingen voor mijn werk”, aldus Hein. “Je moet geen praatjesmaker zijn, maar verantwoorde keuzes bieden. De telers moeten er wel van leven. Open en transparant blijven, met een joviale inslag, dan krijg je vertrouwen van iemand. 

Bij Hazera vinden we dit vanzelfsprekend. Iedereen in het team, of je nu in buitendienst, binnendienst of als veredelaar werkt, streeft ernaar om samen met de telers succesvol te zijn. Dit maken we waar door een betrouwbare partner te zijn, goed te luisteren naar onze klanten en de markt, en kennis te blijven ontwikkelen.” Wat dat betreft ziet Hein z’n pensioen op 1 mei tegemoet met gemengde gevoelens. “Ik kijk er naar uit om samen met mijn vrouw te gaan toeren met onze camper. Maar het contact met de klanten en collega’s ga ik wel missen. Het is een fijne, gemotiveerde, gezellige club. Via deze weg dan ook: bedankt  voor de goede samenwerking. Ik wens jullie een goede oogst toe.”
 
                                                                                   

Maak kennis met gewasspecialist Arjan Bos
Arjan Bos volgt Hein Molenkamp op. Sinds 1 december werken hij en Hein samen in regio Noord en wisselen kennis en ervaringen uit. Onze klanten zijn zo verzekerd van de vertrouwde kwaliteit en vakkundige begeleiding van Hazera. Arjan heeft in zijn vorige functie 5 jaar teeltbegeleiding gegeven aan onder andere uientelers. Een aantal telers en intermediairs heeft al kennis gemaakt met Arjan. U kunt contact met hem opnemen via 06 50 59 53 65