Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

HoneySnax lekkerste peen

afbeelding van Ulko Stoll

Honeysnax blijkt lekkerste peen
 
Tijdens de bijeenkomst van het peenplatform op 14 oktober hebben de aanwezigen peen geproefd en beoordeeld. Uit deze proeverij kwam het ras HoneySnax als lekkerste peen naar voren. HoneySnax een Nunhems ras van Bayer Vegetable Seeds kwam van de 7 ingebrachte rassen als lekkerste naar voren. De peen is gewassen en in stukjes gepresenteerd. Door de bezoekers van het peenplatform is de peen beoordeeld op smaak, textuur, byte en er is een algeheel oordeel over gegeven. De peen is beoordeeld met een rapportcijfer. Zowel in smaak als in byte is HoneySnax als beste beoordeeld. Voor het onderdeel textuur scoorde HoneySnax de tweede plaats. De bezoekers van het peenplatform zijn uiteraard geen formeel testpanel maar wel dusdanig betrokken bij peen dat ze verschillen kunnen beoordelen.
 
Smaaksegment
HoneySnax is een imperator type met een vroegheidscijfer van 7 op een schaal van 10. Kenmerk van imperator types is de specifieke smaak en textuur. HoneySnax is dan ook bedoeld als snack wortel. Uit de smaaktest op het peenplatform blijkt dit een juist gekozen segment.
De HoneySnax peen geleverd voor de smaakproef is geteeld door Topfresh in Kraggenburg. Peter Mathijsen van Topfresh neemt dankbaar de prijs in ontvangst en ziet dit als een bevestiging voor zijn keus om peen te telen op basis van smaak. Het smaaksegment wordt steeds aantrekkelijker.
 
Kennis en innovatie
Op het peenplatform komen kennis en innovatie bij elkaar komen. Het peenplatform is daarmee meer dan een demoveld. Het demoveld ligt in 2016 bij akkerbouw bedrijf Booijink in Kraggenburg. Tijdens de bijeenkomst op 14 oktober hebben ruim 60 bezoekers de proefvelden kunnen beoordelen en is er uitgebreid mogelijkheid geweest om te netwerken in Hotel restaurant Van Saaze in Kraggenburg. Tijdens deze netwerkborrel hebben een aantal bedrijven in een korte pitch hun producten en diensten toegelicht waarna geïnteresseerden zich verder in een één op één gesprek konden verdiepen. Op het demoveld zijn 9 objecten ingebracht waaronder bemesting, rassen en fungicideobjecten.
 
Met het bestuur van de beurs in Emmeloord wordt gesproken over presentatie van de resultaten van de demonstraties en proeven op de themadag peen in maart. Met het inrichten van een peenplatform wordt ingespeeld op de zoektocht naar nieuwe instrumenten in de veranderende wereld van kennis en financiering van onderzoek.