Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Informatie driftreductie met Hardi Twin Force op bloemkool- broccoli contactdag

afbeelding van Erna Steenhuis
Hardi Twin Force

Op de jaarlijkse bloemkool- broccoli contactdag, op 29 november aanstaande, kunt u bij Homburg Holland informatie krijgen over de Hardi Twin Force. Deze techniek maakt 99 % driftreductie mogelijk, daarbij gebruik te blijven maken van 75% doppen voor een effectieve bespuiting.  

Hardi Twin Force 99% driftreductie
In de zoektocht naar driftreductie zitten de oplossingen in nieuwe technieken. Verdere reductie van drift door aangepaste doppen lijkt niet mogelijk. Sterker nog de toelatingsinstanties verlagen de drift classificering van doppen. Daardoor zijn er maar een beperkt aantal doppen die voldoen aan de eis van de wetgever om te voldoen aan driftreductie. Al ruim 140 middelen moeten gespoten worden op 90% driftreductie en hoger zoals voorgeschreven op de etiketten. Aanvullende technieken die zorgen dat drift vermindert en een effectieve bespuiting mogelijk blijft is hard nodig. Eén van de technieken is Hardi Twin Force. De Hardi Twin Force maakt het mogelijk om te voldoen aan maar liefst 99% driftreductie en daarbij gebruik te blijven maken van 75% doppen voor een effectieve bespuiting. Tevens is de Hardi Twin Force ook 97,5% driftreducerend met een 50% dop. Daarmee wordt het mogelijk om op een dopafstand van 50cm en een boomhoogte van 50cm boven het gewas te kunnen spuiten.
De luchtondersteuning wordt gegeven door middel van conische luchtgaten op 25 mm van elkaar onder de luchtstrip. De dop en de luchtstrip zitten altijd aan elkaar vast. Daarmee ontstaat een luchtgordijn zonder onderbreking. Dit luchtgordijn wordt gemaakt achter de spuitdoppen. De kegel uit de doppen en het luchtgordijn zijn zodanig op elkaar afgestemd dat 30 cm onder de spuitboom de doppen en de lucht elkaar ontmoeten. Deze 30 cm is een vast gegeven.
Door dit verzamelpunt ontstaat er een luchtcirculatie waar de druppels in meegenomen worden. De lucht wordt gezamenlijk met het spuitmengsel in het gewas geblazen. De werveling zorgt ook voor bedekking onder het blad. De werveling neemt de kleine druppels mee. En juist die kleine druppels zullen zonder luchtondersteuning zorgen voor drift. De combinatie van lucht die het gewas open blaast en lucht die het spuitmengsel opneemt zorgt voor een efficiënte bespuiting.  De luchtondersteuning is zodanig gemaakt dat de blaaskracht aan het begin van de boom net zo sterk is als aan het eind. Iedere boom gebruikt een eigen ventilator.

Wind is geen belemmering
De hoek waarin de combinatie van spuitdop en luchtgordijn staan t.o.v. het gewas kan variëren. Doorgaans is de hoek wat stekend richting de rijrichting zodat vanaf de cabine goed zicht is op het spuitbeeld. Maar ook kan rekening gehouden worden met de wind. De machine kan d.m.v. een geheugen functie zo ingesteld worden dat de spuithoek wordt aangepast aan de hand van de ingestelde waarde bij keren op de kopakker. De techniek is sinds 1987 op de markt. Hardi heeft de techniek indertijd specifiek ontwikkeld om te kunnen spuiten bij hogere windsnelheden.
Homburg Holland, als importeur, verzorgt verschillende trainingen voor o.a. de chauffeurs en geeft begeleiding tijdens het seizoen, waardoor gebruikers nog meer uit Hardi Twin Force halen.

Gebruiker
De Gebroeders Mol uit Oudkarspel gebruiken sinds 4 jaar een zelfrijdende Hardi Alpha Evo van 36 meter. Op het bedrijf wordt pootgoed geteeld naast sluitkool en vermeerdering voor een zaadbedrijf. Ook zijn de gebroeders Mol actief als loonwerker. Jan Mol vertelt over de motivatie om een Hardi met Twin Force aan te schaffen. "Met onze vorige zelfrijdende Hardi hadden we al jaren ervaring en dat beviel goed." De motivatie om een nieuwe machine aan te schaffen lag in de noodzaak voor driftreductie die met de Twin Force was te realiseren. 4 jaar geleden was de eis 75% driftreductie. De verkaveling in Noord Holland houdt in veel percelen die relatief klein zijn met veel sloten. Teeltvrije zones betekenen in die verkaveling veel verlies aan ruimte. "Met de Twin Force techniek voldeden we 4 jaar geleden aan driftreductie en dat doen we nog steeds". Na vier jaar kijken we positief terug op de keuze. De bediening van de machine via het Hardi bedieningsscherm en de ingebouwde GPS monitor is prettig en eenvoudig. Met name bij gerende percelen is de bediening van de sectie uitschakeling erg prettig. De service van Homburg is een aspect die mee weegt in een eventuele vervolg aanschaf. Mocht er een volgende spuit komen zal die hoogstwaarschijnlijk weer van Hardi worden.
Voor meer informatie: www.homburg-holland.com/nl/hardi/twin-force