Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Inzicht in biomaatregelen voor gangbare bedrijven

afbeelding van Ulko Stoll

Hoe gaat een biologische uienteler om met meeldauw en wat doet een teler van biologische peen tegen wortelvlieg? Vragen voor een gangbare teler die niet de ambitie heeft om biologisch te worden maar wel geïnteresseerd is in biologische maatregelen en beheersingstechnieken. Voor de telers die meer willen weten over biologische technieken is het cursusprogramma ‘inzicht in bio’ opgezet.
 
Biologisch telen is al lang niet meer de ‘geitenwollensokken’ aangelegenheid. De markt vraagt naar kwalitatief goede biologische producten. Biologisch is een kans op onderscheiding in de markt en een kans op het realiseren van een constante, goede prijs. Daarnaast gaan de ontwikkelingen in de biologische sector erg snel en biedt dit ook voor gangbare teelt nuttige inzichten.
 
 
Toepassing op eigen bedrijf
Met het programma inzicht in bio inzichten gecreerd in wat biologische teelt voor uw bedrijf zou inhouden, of welke technieken uit bio teelt binnen uw gangbare bedrijf toegepast kunnen worden.
Het programma is opgezet vanuit een studieclub benadering met een kleine groep deelnemers. Gedurende de 6 bijeenkomst worden bezoeken gebracht bedrijven van college deelnemers en waar mogelijk aan biologische bedrijven. Hier worden praktijkvoorbeelden besproken en is er alle ruimte om in te gaan op vragen. Daarnaast heeft iedere bijeenkomst een thema dat wordt uitgediept door de begeleiders of een andere deskundige.
 
Experimenteren
Wanneer u wilt experimenteren met bio teelt en u de mogelijkheid heeft om een proefperceel bio teelt aan te leggen, biedt dit een ideaal studieobject voor uzelf en de gehele groep. Een uitgelezen mogelijkheid om onder begeleiding van collega’s en experts in de praktijk op het eigen bedrijf ervaring op te doen met onderdelen van de biologische teelt.
 
Thema’s
De volgende thema’s komen aan bod
> Ondernemer (overwegingen voor omschakeling, regelgeving Skal)
> Bodem (bouwplan, vruchtwisseling, groenbemesters)
> Ziekten en plagen (bestrijding preventief, curatief)
> Afzet (saldo’s, overzicht van de afzetmarkt)
> Mechanisatie (grondbewerking, onkruidbeheersing)
 
Begeleiding
De begeleiding en organisatie is in handen van adviseurs van Agrifirm en studieclubbegeleiders van Vollegrondsgroente.net. Agrifirm zet een specialist in met ruime ervaring uit de hele biologische keten. Daarmee is het onafhankelijke programma verzekerd van een breed netwerk en vele ingangen.
 
Opgeven of meer informatie neem contact op met
Biologisch@agrifirm.com (088) 488 12 30 of u.stoll@vollegrondsgroente.net (06) 20 41 72 25