Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Kennisbijeenkomst Spuittechniek en Driftreductie

afbeelding van Erna Steenhuis

Kooltelers beschikken tegen onkruid over relatief veel bodemherbiciden, maar weinig contactherbiciden ter correctie, aldus Nico van Langen van CAV Agrotheek. De lijst middelen voor insecten en schimmels karakteriseert hij als ‘heel aardig’.

Nico van Langen nam de mogelijkheden voor de bestrijding van onkruid, insecten en schimmels onder de loep tijdens de bijeenkomst "Spuittechniek en Driftreductie" van Vollegrondsgroente.net voor telers van bloemkool, broccoli en sluitkool. De bottleneck zit hem in de beperkende gebruiksvoorschriften, signaleerde hij meermalen, alle reden dus om het etiket vooraf goed te lezen.

Nieuwe middelen

Teppeki en Closer zijn nieuw, waarbij Closer als voordeel heeft dat de afbraak van residu zeer snel verloopt. Het middel is echter niet toegelaten in bloemkool vanwege het ontbreken van residucijfers. Een alternatief is Movento en later in het seizoen mogelijk Batavia. In sluitkool kan Closer een plek hebben, Movento kan dan later ingezet worden tegen trips. Affirm is vorig jaar toegelaten. Dit insecticide heeft een plekje in de bestrijding van trips en kan de werking van andere middelen versterken.

Trips en luis

Knelpunten zijn trips in sluitkool en luis in bloemkool. Rupsen en aardvlooien zijn met het huidige middelenpakket geen knelpunt meer, mits de percelen regelmatig gecontroleerd worden. Dat neemt niet weg dat de rupswerking van Verimark wat tegenviel, aldus Van Langen, omdat het geclaimde werkingseffect van 6 tot 8 weken niet altijd op ging. Toch is Verimark het beste middel in een trayplaatbehandeling tegen rups (en redelijk goed tegen aardvlooien). Tijdens de teelt vraagt Verimark om een goede groei van de plant voor het transport van het middel vanuit de kluit naar de hogere plantendelen. Verder wees Van Langen op het voorkomen van middelresistentie bij de rupsenbestrijding door middelen uit verschillende chemische groepen met elkaar af te wisselen. Na Verimark op de trayplaat past in de teelt de inzet van Affirm, maar niet van Coragen. Na Tracer op de trayplaat passen Affirm of Coragen in de teelt.

Potentieel alternatief Folio Gold

Infinito is een potentieel alternatief voor Folio Gold, nadeel is dat het relatief veel werkzame stof bevat per spuitbeurt als PlanetProof-certificering nodig is. Nieuwkomer Dagonis is familie van de Amistar Top met toelating in broccoli en in bloemkool. Dragonis is goedkoper. Folio Gold verdwijnt. Knelpunten in de schimmelbestrijding zijn Alternaria en inwendig zwart in broccoli (met het verdwijnen van Folio Gold, de toelating van een vervanger wordt verwacht).

 

                                                                               

 

Contactherbiciden en bodemherbiciden

Bonalan is alleen in sluitkool toegelaten, met werk tegen een groot aantal onkruiden. Knelpunten -naast het genoemde gebrek aan correctiemiddelen – zijn perzikkruid en witte krodde (met name op bodems > 5% organische stof). Wanneer een correctiebespuiting voor dit type moeilijk te bestrijden onkruiden nodig is, dan zijn Lentagran en Lontrel de basis. Om het effect van deze contactherbiciden te verbeteren, kunnen hieraan – afhankelijk van de dikte van de waslaag – een of meerdere bodemherbiciden toegevoegd worden, in combinatie met Squall. Hiermee wel opletten, want het is bij deze aanpak laveren tussen goed effect op onkruid en geen schade aan de kool.

 

Door: Joost Stallen, redacteur Groenten & Fruit. 

Bekijk hier het artikel in Groenten & Fruit