Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Knolselderij Merga RZ maakt beloften waar

afbeelding van Ulko Stoll

Vorig jaar introduceerde groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan Merga RZ. In 2019 heeft deze knolselderij in de praktijk de beloften waargemaakt. Hij is productief, heeft een mooie knol en is sterk tegen schot en bladvlekken. Voor biotelers is dat laatste een groot voordeel.
 
De markt heeft deze nieuwkomer voor de versmarkt en industrie goed opgepakt, vertelt Arno van Oers, gewasspecialist knolselderij. “In Nederland, Duitsland, Frankrijk en België zijn er verschillende akkerbouwers die voor Merga hebben gekozen. Een deel van hen teelt biologisch, een deel conventioneel. Ik zeg altijd: probeer het ras eerst op een kleinere oppervlakte, dan kun je de voordelen zelf ervaren. Als het goed gaat, kun je er volgend jaar meer planten.”
 
Sterk tegen bladvlekkenziekte
Merga heeft in de praktijk zijn waarde bewezen, vertelt Van Oers. “Het ras is productief en oogstzeker. Door het goede opstaande loof is Merga minder gevoelig voor bladvlekkenziekte. Mijn Duitse collega vertelde dat zijn klanten daar erg tevreden over zijn. Ook biologische telers geven aan dat zij dat zeer waarderen. Zij kunnen natuurlijk geen enkel chemisch middel inzetten.”
Het ras is sterk tegen schot en kan daardoor al vanaf begin april geplant worden. De plantkwaliteit is goed. Oogsten kan tussen juli en december. Van Oers: “Het ras biedt die flexibiliteit. De kwaliteit van de geoogste knollen is gewoon goed. Ze hebben wit vruchtvlees, zijn mooi rond en uniform en daardoor makkelijk te rooien.”
 
Tot april goed te bewaren
Het ras is geen typische bewaarknol, maar is zeker goed te bewaren. “Als akkerbouwers een echte bewaarknolselderij zoeken, dan kunnen zij beter voor Otago RZ kiezen. Maar Merga blijft in de bewaring zeker tot april prima van kwaliteit. Een handelaar liet weten dat de knollen er in het voorjaar mooi uitkwamen. Dat is ook onze ervaring”, vertelt Van Oers.
 
Betrouwbare keuze
Al deze eigenschappen maken Merga interessant voor zowel de conventionele als de biologische knolselderijtelers. Voor die laatste groep is uiteraard niet-chemisch behandeld zaad (NCT) beschikbaar. Van Oers, ook coördinator van het demoveld in Fijnaart, merkt dat de belangstelling voor het ras blijft groeien. “Relaties uit binnen- en buitenland die ik heb rondgeleid, toonden interesse in Merga. Deze knolselderij is een betrouwbare keuze voor de afzet naar de retail, snijderijen of industrie.”