Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Koolmotschade voorkomen? Wees alert op de eerste mot.

afbeelding van Ulko Stoll

 
 
Dit jaar dreigt weer een hoge druk van de koolmot. Door de vrij zachte winter hebben veel poppen kunnen overleven in de grond. Verder is het afwachten of de weersomstandigheden dit jaar gunstig uitpakken voor de koolmot.
 
In 2016 was de druk van koolmot extreem hoog met veel schade tot gevolg. De explosief groeiende populatie leek van de ene op de andere dag aanwezig te zijn.  Luchtstromingen uit Zuid-Europa voerden de motten mee en in Nederland waren de weersomstandigheden ook nog eens gunstig voor de koolmot. Afhankelijk van het weer ontwikkelen zich twee tot drie generaties in de periode mei tot en met september.
 
Actie na signaleren eerste mot
“Alert zijn”, is het advies van Wobbe van der Veen, teeltspecialist bij DuPont Nederland. Doorgaans verschijnt de eerste generatie koolmotten in mei. Feromoonvallen zijn een goed hulpmiddel voor een vroege signalering. Het waarnemen van de eerste motten in de val betekent direct schakelen. “Binnen 7 dagen worden de eerste eitjes gelegd en afhankelijk van de temperatuur komen deze tussen vier en veertien dagen uit. Het advies is om één week na het vangen van de motten de eerste bespuiting uit te voeren, zodat je uitkomende eitjes aanpakt en daarmee vraatschade voorkomt. Met op tijd behandelen heb je de grootste slag gewonnen. Bij zichtbare vraatschade is het eigenlijk te laat. Dit verklaart ook de grote verschillen in vraatschade tussen de bedrijven”, zegt Van der Veen.
 
[Strategische inzet van middelen
Voor de meeste middelen geldt een maximum aantal toegestane behandelingen. Een goede timing is daarom van groot belang om vraatschade en uitbreiden van de populatie te voorkomen. Goede ervaringen zijn er met Coragen®. De werkzame stof Rynaxypyr® werkt direct bij behandeling en blijft gedurende veertien dagen actief. Alert zijn en op tijd behandelen houden de koolmotdruk beheersbaar.
 
Coragen® veilig voor natuurlijke vijanden
De werkzame stof Rynaxypyr® wordt via vraat aan het gewas opgenomen en werkt, in tegenstelling tot de meeste insecticiden, op het spierstelsel. Het verlamt na de eerste opname direct, waardoor verdere schade aan het gewas wordt voorkomen. Dankzij dit werkingsmechanisme blijven natuurlijke vijanden en bestuivers ongedeerd. Coragen® beschermt direct na toepassing en gedurende 14 dagen. Het is toegelaten in sluitkool en bloemkoolachtigen.
 
Bron: Agrocommunicatie