Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Luna Privilege uitgebreid voor witlof en sla-achtigen

afbeelding van Ulko Stoll

Onlangs heeft het CTGB bekend gemaakt dat Luna Privilege is toegelaten in de witloftrek en sla en sla-achtigen *onbedekt). Al enige tijd werd gespeculeerd over de toelating van Luna Privilege. In verschillende onderzoeken die mede door de andelijke kerngroep zijn geïnitieerd en gefinancierd, heeft Luna Privilege laten zien een aanvulling te zijn in het middelen pakket. Een noodzakelijke aanvulling ter bestrijding van Slcerotinia. 
 
Algemeen
Luna Privilege is een preventief fungicide op basis van fluopyram (500 g/l), uit de groep van Succinate dehydrogenase inhibitors (SDHI-fungiciden). SDH is een katalytisch enzym in de ademhalingsketen van de mitochondria. Luna Privilege blokkeert dit enzym. Naast de uitstekende fungicidewerking heeft Luna Privilege ook een positieve invloed op het geoogste product; het helpt om het geoogste product langer vitaal te houden. Luna Privilege werkt preventief en moet dus ook preventief of zodra de eerste aantasting wordt waargenomen toegepast worden. Het middel heeft een breed werkingsspectrum, en is werkzaam tegen onder andere: Echte meeldauw, Grauwe schimmel (Botrytis fuckeliana), Botrytis sppSclerotinia spp.en Droogrot (Stromatinia gladioli).
 
GEWASSEN
In de volgende gewassen is Luna Privilege uitgebreid
Vezelgewassen 
Kers (onbedekte teelt) 
Pruim (onbedekte teelt) 
Sla; Lactuca spp. (onbedekte teelt) 
Witlof (trekteelt) 
Rucola (onbedekte teelt) 
Tuinkers (onbedekte teelt) 
Veldsla (onbedekte teelt) 
Bloemisterijgewassen (onbedekte teelt) 
 
Mengingen met andere middelen 
De ervaringen met mogelijke tankmengingen van Luna Privilege in de diverse teelten zijn nog beperkt. Indien Luna Privilege toch in combinatie met een andere middel, een bladmeststof, een uitvloeier of een hechter toegepast gaat worden, dan verdient het de aanbeveling om eerst een proefbespuiting uit te voeren.