Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Marktdata gepresenteerd tijdens Witlof Biënnale 2018

afbeelding van Ulko Stoll

 
Zelfs over de tijd waarop witlof wordt geconsumeerd valt iets te zeggen. Dat werd duidelijk tijdens een presentatie van marktanalist Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis over consumententrends voor witlof. In Duitsland en België wordt witlof zowel tijdens de lunch als het avondeten gegeten, in Nederland eigenlijk alleen tussen half 6 en 8 uur ’s avonds.
 
Een internationaal gezelschap van ruim 160 personen is vandaag bij elkaar in het Turfschip in Etten-Leur voor de Witlofbiënnale 2018. Drie dagen lang praten en kennis uitwisselen over witlof. Valt er zoveel te zeggen over witlof? Jazeker!
 
Te beginnen met de marktcijfers van Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Voor alle landen geldt dat de productie van witlof ten opzichte van 2014 is gestegen. Met een productie van bijna 155.000 ton witlof per jaar op 7.350 ha, is Frankrijk de grootste producent van witlof. Gevolgd door Nederland met bijna 52.000 ton en een teeltareaal van 1.630 ha. België produceert ongeveer 29.000 ton en Duitsland 14.000 ton. Daarbij is er sprake van grote verschillen in verpakkingsmethoden. Duitsland en Frankrijk verpakken respectievelijk 90 en 85 procent van de witlof in flowpack, het restant wordt los verkocht. In Nederland is de verhouding nagenoeg gelijk en in België wordt het grootste deel juist los verkocht. 
Grootste bedreiging vormt de dalende consumptie. Fransen zijn de meest trouwe witlofeters. Zij plaatsen witlof op een derde plaats in de Top-10 van meest favoriete groenten. In België staat witlof op plaats 4, in Nederland op plaats 8 en in Duitsland komt witlof pas op de 30 plaats voor. Daarbij zijn er grote onderlinge verschillen in de manier waarop witlof wordt geconsumeerd. In Duitsland vooral in salades in combinatie met paprika, komkommer, appel en dressing. In Nederland in combinatie met aardappelen, ham of kipfilet.
 
Witlof in 2030
Daarnaast wordt tijdens de Biënnale gesproken over de toekomst van de witlofsector en zogenaamde ‘Circulaire Witlofteelt’. Met meer informatie over onder andere de mogelijkheden van insectenkweek op reststromen, en optimaal gebruik en valorisatie van Cichorium biomassa.  
Eglė Baecke-Eimontaitė, directeur voedselkwaliteit bij Freshfel Europe,  gaat in op de residu limiet in Europees perspectief en over ontwikkelingen en richtingen. Het programma wordt aan het eind van de middag afgesloten met de voordelen van robots bij het oogsten van witlof. 
 
Drie dagen in het teken van witlof 
De Witlof Biënnale is een tweejaarlijkse evenement voor de witlofsector. De Biënnale start op donderdag 27 september met een meet-up. 28 september vindt het symposium plaats en aansluitend op zaterdag 29 september kunnen alle deelnemers aan het symposium de informatiemarkt en Open Dag bij Nature’s Gold in Zundert bezoeken. De Witlof Biënnale wordt mede mogelijk gemaakt door BelOrta en Agrin-Serv. Organisatie is in handen van witlofcoöperatie Witcop u.a., 'v/d Grond' en GroentenFruit Huis. Bekijk de websitevoor meer informatie.