Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Nieuwe luizenmiddel Closer laat direct zijn waarde zien in de praktijk in kool

afbeelding van Erna Steenhuis

Goed nieuws voor de koolteler: Er is nu eens een keer geen verbod, maar een nieuwe toelating voor gewasbescherming in de kool. Gewasbeschermingsmiddelenfabrikant Corteva heeft officiële toestemming vanuit het CTGB om het product Closer op de markt te brengen in sluitkool, spruiten, broccoli en bladkool.

Lange teelten

Met het verdwijnen van de mogelijkheid voor een plantbehandeling met Cruiser is een alternatieve insecticide tegen melige koolluis, groene perzikluis en koolwittevlieg een welkome aanvulling. Closer heeft een toelating op luizen en een goede nevenwerking op witte vlieg aldus Corteva. Met name de lange teelten spruiten en sluitkool worstelen al jaren met de inzet van insecticiden waarbij trips, koolvlieg, luis en koolwittevlieg belangrijke plagen zijn. Overigens is ook in een korte teelt als Chinese kool een nieuw luizenmiddel erg welkom.

Positieve praktijkervaringen seizoen 2019

Dit teeltseizoen is de waarde van Closer in de praktijk direct duidelijk geworden. Zeker vroeg in de teelt is een effectief product tegen zowel melige koolluis als groene perzikluis een zeer welkome aanvulling op het beschikbare middelenpakket.

Unieke werking

Aanvulling van insecticiden, bij voorkeur uit een andere werkingsgroep past in een afgewogen pakket middelen voor een goede bestrijding. Closer helpt deze behoefte in te vullen. De werkzame stof van Closer is Isoclast. Dit is de Corteva benaming voor de scheikundige naam Sulfoxaflor. Closer heeft een werking op het zenuwcentrum van insecten maar op een unieke wijze. Closer valt als enige in een werkingsgroep waar geen andere bekende insecticiden in werken. En is daarmee een welkome aanvulling in het kader van resistentie.
Closer is een systemisch middel met een sterke knockdown werking. Dat betekent dat luizen en witte vliegen die geraakt door de spuitvloeistof dood gaan.  Daarnaast wordt het middel opgenomen in de plant en opwaarts in de plant getransporteerd. Zowel de sterke knockdown werking als de lange duurwerking zijn gewenste eigenschappen in kool. Closer wordt buiten de plant snel afgebroken en is vriendelijk voor natuurlijke vijanden.

Begin van de teelt

Rien Bos is product manager bij Corteva en adviseert als volgt: “De inzet van Closer in een insectenschema voor spruiten en sluitkool komt optimaal tot zijn recht in het begin van de teelt. Dus in mei – juni”. 
Vooralsnog staat in spruiten de MRL op de detectiegrens. Omdat het een nieuwe stof is moet de Europese MRL nog worden vastgesteld. De veiligheidstermijn is 7 dagen. Met het advies van Bos komt een gebruiker van Closer nooit in problemen met residu.

Geen driftbeperking

Veel nieuwe middelen hebben restricties in het aantal keren dat mag worden toegepast of beperkingen als het gaat om driftreductie. Bij de toelating van Closer dit keer geen aanvullende voorwaarden voor driftbeperking. Bos: “Daar zijn we blij mee. Zeker gezien de huidige actualiteit waarbij nieuw toegelaten middelen (vooral insecticiden) vaak moeilijk werkbare aanvullende toepassingsvoorwaarden op het etiket krijgen.”
Corteva is aanwezig op de bloemkool broccolicontactdag 29 november a.s.. Meer informatie? Bezoek de stand of de website: https://www.corteva.nl/producten/gewasbescherming/closer.html