Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Onderzoek is aanbesteed door Bladycol

afbeelding van Ulko Stoll

De bladgewassentelers hebben via het collectief Bladycol een aantal onderzoeken uitgezet. Deze zijn gestart en worden door ondezoeker Ruud Hotink van Proeftuin Zwaagdijk beoordeeld en geanalyseerd. 
 
Energie
Interessant is de reactie van de toeleveranciers op het gezamenlijke initiatief. Een uitzondering daargelaten willen alle toeleveranciers zich verbinden aan het bladgewassencollectief. En daar is de kracht van het collectief te zien. Telers vinden elkaar en deze energie lokt andere energie uit. Binnen het bladgewassencollectief is de energie verzameld tot een onderzoeksopzet. En dat is de basis voor meer. Inmiddels wordt er ook gewerkt aan een programma voor volgend jaar waarbij aansluiting wordt gezocht bij programma's van de topsector.
 
Informatie
Meer weten neem gerust contact op. Zijn er telers die informatie willen hebben of willen deelnemen, dat kan altijd voor eigen kennis en in het belang van het collectiefcontact@bladycol.nl
 
Ulko Stoll
 
 
 
Onderzoek
In 2019 wordt onderzoek gedaan naar diverse plagen. Er worden 3 onderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken zijn tot stand gekomen na overleg tussen telers, toeleveranciers en industrie Dat heeft geleid tot 3 onderzoeken:
Proef 1: onderzoek beheersing luizen, rupsen en trips in ijsbergsla, locatie Noord Holland.
Proef 2: zelfde aanpak maar dan uitgevoerd in het oosten van Noord-Brabant.
Proef 3: dezelfde proef maar uitgevoerd in andijvie
Het onderzoek wordt na zorgvuldige beoordeling uitgevoerd door Proeftuin Zwaagdijk.
In beide sla proeven liggen 11 objecten en in de andijvieproef liggen maar liefst 12 objecten. De proeven zijn opgezet als zogenaamde aansluitproeven waarbij het bedrijfsleven objecten inbrengt die ‘aansluiten’ bij de proeven van de telers.