Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Onderzoek op praktijkschaal

afbeelding van Ulko Stoll

Opschalingsonderzoek in opdracht van Witlofcoöperatie Witcop. Mooie concrete invulling van onderzoek dat niet door onderzoekers bedacht is maar door de telers in de coöperatie. Na een aantal screeningsonderzoeken in afzonderlijke trekbakken om phytophtora te beheersen, bleken de resultaten onvoldoende op te leveren om in de praktijk betrouwbaar toe te passen. Na intensief overleg binnen de coöperatie in afstemming met de adviseurs is gekozen voor een opzet op semipraktijkschaal naar de juiste dosering van een perspectiefvolle groene toepassing. Inmiddels zijn de resultaten beoordeeld en bekend. De resultaten zijn exclusief voor de leden van de coöperatie. 
 
OZON
Een ander thema dat in de jaarvergadering is benoemd is onderzoek naar effectiviteit van OZON. Er zijn een aantal leden bezig met toepassing van OZON in het proceswater. Het lijkt logisch om daar metingen te doen en analyses op los te laten. Tegelijkertijd is er behoefte aan kennis over doseringen van OZON. Dat leidt tot de vraag waar grenzen liggen. Op dit moment wordt een proefopzet uitgewerkt waarin overdosering in semi praktijkschaal wordt onderzocht.
 
Rhizoctonia
Een ander thema dat benoemd is, is problematiek van rhizoctonia. De Rovral toepassing in het verleden zorgde dat rhizoctonia ook bestreden werd. Rovral kan niet meer en Rhizoctonia neemt toe. Een screeningsonderzoek naar mogelijke oplossingen zowel chemisch als groen zou inzicht moeten geven. Inventarisatie van de beschikbare mogelijkheden wordt op dit moment uitgevoerd.
 
Vergroening
Vergroening van de maatregelen is een maatschappelijke opdracht. Mogelijke en huidige leveranciers van groene oplossingen zoeken inmiddels contact met de coöperatie om te polsen wat de mogelijkheden zijn in witlof. Uiteraard neemt de coöperatie die handdoek op en gaat in gesprek.
 
Wensen
Zijn er aanvullende wensen of ideeën voor onderzoek of kennisontwikkeling? Of zijn er aanmeldingen om deel te nemen. Geef deze dan aan op wensen@witcop.nl.  Meer weten neem gerust contact op. Zijn er witloftelers en trekkers zowel gangbaar als biologsich die nog geen lid zijn van de coöperatie, kom erbij in het belang van het collectief. Ook niet telers kunnen deelnemen.