Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Open dag peen laat toekomst zien

afbeelding van Ulko Stoll

Open dag peen laat toekomst zien
 
De open dag peen afgelopen 9 oktober in Espel heeft zich gehouden aan de belofte. De belofte was de toekomst van peen te laten zien.. Een toekomst met vragen en een toekomst met een ontwikkelingspad maar wel degelijk een perspectief voor de peen teelt naar de toekomst. 
 
Robot
Eén van die toekomstbeelden is robotisering. Met de aanwezigheid van de Naïo Dino gepresenteerd door Abemec werd duidelijk wat de mogelijkheden van robotisering zijn. De Naïo Dino is een zelfrijdende werktuigdrager die op basis van eigen sensoren zijn route vindt om bijvoorbeeld te schoffelen.
 
Zweedse methode
De presentatie van de Zweedse methode was te zien middels een beddenploeg van Asa-lift. In deze methode wordt de peen ondergedekt met grond uit de rijpaden waarna de peen in de loop van de winter geoogst kan worden. Dat vraagt een andere teeltmethode op bedden met een afwijkende rijafstand en aangepaste techniek. En voorkomt wellicht bewaarproblemen. Dat is naar verwachting een methode voor de lichtere gronden. Een bewaarmethode voor de toekomst die nog het nodige onderzoek vraagt. In 2020 gaat met deze methode geëxperimenteerd worden.
 
                                                                               
 
Biostimulanten
De demoproeven laten zien dat biostimulanten perspectieven bieden voor de toekomst. Plantversterkers en uitvloeiers van Jadis Agri en Aleomenno leiden tot sterke peenplanten. Dit vraagt om een nieuwe manier van denken t.a.v. plantengroei en leidt wellicht ook tot nieuwe teeltsystemen.
 
Rassen
De open dag peen laat ook zien dat er ruimte is voor nieuwe rassen en zelfs nieuwe veredelaars. Carosem liet een aantal peenrassen zien die zeker de moeite van het experiment waard zijn.
 
Met ruim 200 bezoekers laat de sector zien niet alleen geïnteresseerd te zijn in peen van vandaag maar ook in de perspectieven voor de peenteelt. De standhouders, objecthouders voor onderzoek en de demonstraties maken in gezamenlijkheid met de bezoekende telers de peenteelt tot een dynamisch geheel. De organisatie van de open dag peen staat open voor de ontwikkeling van een brede peenboulevard de komende jaren waarin alle partijen die zich bezig houden met peenteelt middels een gezamenlijke presentatie te zien zijn. De datum is in ieder geval al vastgesteld: 11 oktober 2020.