Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Telers gezocht voor innovatieproject energie

afbeelding van Erna Steenhuis

LTO Noord gaat samen met Wur, Renergize Consultancy, Fruitconsult en Treelogic, Brite Solar en Vattenfall een project indienen bij TKI Urban Energy. Binnen het consortium doen fruittelers mee, maar men wil het project verbreden naar de vollegrondsgroenteteelt. Het is namelijk onderzocht dat bijvoorbeeld sla beter groeit als er minder zonlicht op zal de plant komt. Het toepassen van lichtdoorlatende zonnepanelen kan tegemoet komen in dit principe.
 
Het doel en de resultaten van het project
Doel: Het ontwikkelen van een geschikt PV systeem voor de overkapping van teelten als fruit en vollegrondsgroente, en het vaststellen van de impact op: oogst, bodemkwaliteit, esthetische beleving van de omgeving. Het uitwerken van de business case en exportpotentieel van zo’n systeem.
Gewassen worden nu vaak met netten overkapt. Dit heeft als voordeel dat de oogst beter beschermd wordt tegen zware regen en hagel, en het gewas voldoende licht blijft ontvangen. In plaats van netten kunnen ook (semi) transparante zonnepanelen gebruikt worden, waardoor er tevens stroom opgewekt kan worden. Ook kan van een afstand de esthetiek juist verbeteren omdat mensen niet tegen een ‘witte waas’ aankijken. Het is noodzakelijk en belangrijk om vast te stellen wat de beste transparantie is, wat de impact is op bodemkwaliteit (voldoende water en opbouw organische stoffen), of de business case positief is, wat het export potentieel is en hoe de omgeving deze systemen ervaart.
 
Fruitkwekers hebben inmiddels resulaat, waarbij zij zowel stroom als fruit kunnen produceren. Brite Solar levert de zonnepanelen en ziet een groot potentieel in Nederland en ook als export product. Voor Vattenfall levert dit een grotere mogelijkheid om zonnesystemen te realiseren. 
 
Naast de technologische oplossing, is ook de impact op bodemkwaliteit en de beleving van de omgeving (waardoor het wel of niet geaccepteerd wordt) uiterst belangrijk. Beide aspecten worden in het project onderzocht en de opstelling kan op basis van de uitkomsten aangepast worden (bijvoorbeeld andere kleur voor beleving, andere afstand voor bewatering grond).
 
Meer informate via Erna Steenhuis van Vollegrondsgroente.net
e.steenhuis@vollegrondsgroente.net 
06 - 20 58 34 97