Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Veldbijeenkomst spruitkool

afbeelding van Erna Steenhuis
Spruitkool veldbijeenkomst Dirksland

Op 13 augustus jl. vond er een veldbijeenkomst plaats voor spruitkooltelers op het bedrijf van Van Putten Agro in Dirksland.
Het is droog en dat heeft de consequenties voor de spruiten. Niet alleen op de gewasontwikkeling maar ook op plagen. De spruiten hebben veel last van trips en koolmot. Emiel Noordermeer van CZAV gaf toelichting op de optimale beheersing.
Maurits van Hout ging in op de koolvliegmonitoring die CZAV dit seizoen uitvoert. Wat is de voorspellende waarde en hoe kan de monitor ingezet worden voor beheersing van de late koolvlieg? Door de hoge temperaturen in de afgelopen 2 maanden versnelt de cyclus van de koolvlieg, generaties volgen zich snel op en mogelijk is er nog een kans op een vierde generatie dit jaar. DIt behoeft aandacht voor de komende periode voor de telers. Het weer werkt nu wel mee, door de neerslag  zijn de gewassen gaan groeien en kunnen de middelen beter de koppen van de planten bereiken . 
Er werd gediscussieerd en kennis uitgewisseld over de inzet  van middelen en de beperkingen die zijn opgelegd (bijvoorbeeld voor Benevia). Voor het volgend seizoen is de verwachting dat er drie nieuwe middelen worden toegelaten die kunnen bijdragen aan het beter bestrijden van onder andere wittevlieg, bladluizen, koolmot en koolvlieg. 
De middag werd bijgewoond door circa 35 telers en een aantal vertegenwoordigers van zaadbedrijven. Ervaringen werden gedeeld en kennisdeling vond plaats waarmee de telers voor de komende periode de strategie kunnen bepalen hoe hun gewas te beschermen tegen ongedierte. Uiteraard werd een aantal spruitenpercelen bezocht.
Lees hier meer in het artikel "insecten baren spruitentelers kopzorgen" van Groente & Fruit